Ving Tsun kung fu gyerekeknek 6 éves kortól

Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet a gyerekek – a jövő generációjának oktatására, fejlesztésére ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy egészséges önbizalommal, önismerettel, önfegyelemmel rendelkező felnőttekké váljanak.

A Ving Tsun több száz éves kínai harcművészet. Sokan kimagasló önvédelmi értéke miatt gyakorolják, de a gyerekeknek az önvédelem kívül sok más előnye is van.

Több olyan tényező van, ami indokolja, hogy a gyerekek elkezdjenek harcművészetet gyakorolni.

Önbizalom, magabiztosság:

A kezdetben nehéznek tűnő gyakorlatokat, lépéseket néhány hét alatt már sokkal könnyebb megcsinálni. Mikor a gyerekek saját fejlődésüket tapasztalják, nagymértékben növekedhet a saját magukban vetett hit – ezt is megtudtam tanulni. Mikor a csapat egy kezdő diákkal bővül, a többiek akkor szembesülnek, hogy egy általuk már megtanult mozdulatot milyen nehéz lehetett nekik is elsajátítani, de képesek voltak ezt megcsinálni. Ez nagyban különbözik attól, amikor vizsgára vagy versenyre készülnek (Ving Tsun-ban nincsenek versenyek) mivel ott egy - egy alkalomra készülnek, másokkal mérik össze tudásukat és nem saját képességihez mérik a fejlődésüket.

Koncentráció:

A mai fiataloknál, köszönhetően többek között az információáradatnak, amely körbevesz minket, a technikai fejlődésnek stb. egyre gyakrabban előfordul, hogy koncentrációzavarral küzdenek. A kung fu gyakorlása rákényszeríti őket, hogy huzamosabb ideig tudjanak figyelni egy adott feladatra vagy csupán saját magukra, saját mozgásukra, egyensúlyukra. A koncentráció vagy összpontosítás fejlődése nem egyik napról a másikra válik tapasztalhatóvá. De kitartó munkával, rendszeres gyakorlással látható, hogy azok a fiatalok, akik régebben foglalkoznak valamilyen harcművészettel azok, összeszedettebbek, hosszabb ideig tudnak egy feladatra figyelni. Ezt a képességet kamatoztatni tudják életük egyéb területein is.

Konfliktuskezelés – stressz kezelése:

A gyakorlások során különböző személyiségű, adottságú, korú, nemű, habitusú gyerekek gyakorolnak együtt. Előfordulhatnak nézeteltérések edzés közben is. Ezt megtanulják kezelni és egészséges mederbe terelni, hiszen fejlődni csak egymást segítve lehet. Rá vagyunk utalva az együttműködésre annak ellenére, hogy nem csapatsportról van szó. Az edzéseken néha egyedül kell a gyakorlatokat másoknak bemutatniuk, vagy más módon helyezzük a gyerekeket (felnőtteket is) stressz alá. Így ezt is megtanulják kezelni, uralkodni saját magukon stressz hatása alatt is és ilyen helyzetben is hideg fejjel reagálni, az adott helyzetben elvárható legjobb döntést meghozni. Mivel harcművészet gyakorlásáról, tanulásáról van szó egy rossz döntésnek néha kellemetlen hatása lehet (ütés ), ami serkenti a tanulókat arra, hogy összpontosítsanak jobban az adott szituációban, még ha feszültebb helyzetben is érzik magukat.

Önvédelem:

Azt állítani, hogy a tanulók bármilyen edzésen megtanulják megvédeni magukat véleményem szerint felelőtlenség bármilyen oktató részéről. Az önvédelem egy nagyon összetett és előre nagyon nehezen modellezhető dolog. Bizonyos fogásokból való szabadulást, ütések kivédését meg lehet tanítani mindenkinek de, nincs arra garancia, hogy egy támadónk lesz, nem lesz fegyvere, előre látni fogom őt, stb. A legtöbb, amit megtehetünk, hogy automatikus reflexeket próbálunk elsajátítani, uralkodni saját érzéseinken, mert sok helyzetben a menekülés a legjobb önvédelem. De ezt is meg kell tudni csinálni, nem belemenni olyan helyzetekbe, amelyeket később kevésbé tudok irányítani. Ha viszont elkerülhetetlen a küzdelem, akkor fontos tudatosítani minden gyakorlónál, hogy ilyen helyzetben nincsenek már szabályok, illem, etika, hiszen ha bárki megtámad minket vagy szeretteinket az már önmagában nem „etikus” tehát nincs más választás, mint a lehető leggyorsabban próbálni megoldani az adott helyzetet. Minél tovább húzódik egy küzdelmi szituáció annál bizonytalanabb a kimenetele.

Várunk minden sportolni, mozogni vágyó gyereket csapatunkba!

Érdeklődni lehet:


kapcsolat@vtkfhun.hu

+3670 241 7349

Facebook