A Wong Shun Leung Ving Tsun Kung Fu az egyik leghatékonyabb harcművészeti rendszer. A legenda szerint a Ving Tsun kung fu-t a 17. században egy apáca alakította ki hogy hatékonyan tudjon szembeszállni más harcművészeti ágak képviselőivel szemben.

Generációkkal késobb Yip Man Nagymester volt az aki megtörve a tradíciót nyilvánosan is oktatni kezdte ezt a rendszert Hong Kongban.

Az Ő tanítványa volt Wong Shun Leung aki kihívásos pusztakezes küzdelmeivel vált híressé és egyben a Ving Tsun nevének is nagy elismerést szerzett győzelmeivel.

Wong Shun Leungot nemcsak a legnagyobb harcosok de egyben a legjobb tanítók közé is sorolják, és emellett nagyon nagy szerepe volt a Ving Tsun fejlesztésében, terjesztésében.

A Ving Tsunt egyetlenegy céllal alakították ki: túlélni a harcot. Ez a harcművészeti rendszer nagyon nagy hangsúlyt fektet az egyidőben végrehajott akciókra, az egyensúlyra, a gazdaságos mozgásra és hogy lehetőség szerint minél gyorsabban és minél nagyobb hatékonysággal fejezzük be a harcot. Egy nagyon nagy különbség van a Ving Tsun kung fu és más harci rendszerek között, hogy itt nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy koncepciót tanítsanak meg a tanulóknak amit bármikor bármilyen helyzetben alkalmazni lehet, ahelyett, hogy technikákat, szituációkat gyakoroljanak be. A harc állandoan változó, nem lehet arra egy egy begyakorolt mozdulatsor begyakorlásával felkészülni, készen kell állni a gyakorlónak arra, hogy minden helyzetben helyesen tudjanak reagálni.

A Ving Tsun nem tartalmaz akrobatikus mozgás elemeket, gyönyörű, filmekben gyakran látott mozdulatokat – amelyek a valós harcban nem igazán reálisak.

A Ving Tsun egy tudományos megközelítése a harcnak, ami teljes mértékben a logikán, közvetlenségen, egyszerűségen és az emberi anatómián alapul. Nem a fizikai erőre epít, a precízen végrehajtott technikákra fekteti a hangsúlyt amivel könnyen lehet kontrolálni az ellenfelet. Természetesen a technikák helyes végrehajtásához szükség van jó egyensúlyra, gyorsaságra, időzítésre, távolságérzékelésre stb.

A Ving Tsun egy komplett harci rendszer ami fegyverként használja gyakorlatilag az egész emberi testet, beleértve a kezeket, a könyököt, a vállat – ütésre, blokkolásra, a lábakat rúgásra, egyensúlyi helyzetből való kibillentésre.

Természetesen a Ving Tsun gyakorlása idővel nagyobb fiziaki es szellemi erőt, koncentrációképességet, önkontrollt is megtanít a stílus gyakorlóinak.

A Ving Tsun oktatási rendszere, használt eszközök, fegyverek

A Ving Tsun rendszerben három pusztakezes formagyarlat van ami magába foglalja a Ving Tsun teljes egészét. A formagyakorlatok eltérnek más rendszerekben oktatott formagyakorlatoktól, itt nem egy elképzelt ellenféllel való harcot gyakorolnak a tanulók, hanem a rendszer mozdulatait, pontosságát, gyakorolják, gyakorlatilag a rendszer ABC-je, amiket kesőbb a küzdelemben szabadon variálhatnak, alkalmazhatnak.

Két fegyvert, a hosszúbotot és a pillangókest tartalmaz még a tanítási anyag, ami ma már harci jelentőségét nagyrészben elveszítette, de ezeknek a fegyvereknek a rendszeres gyakorlása nagymértékben javítja a pusztakezes mozdulatok csiszoltságát, erejét. A Ving Tsun magasszintű alkalmazásához elengedhetetlen a fegyverekkel való rendszeres gyakorlás mert ezek a gyakorlatok adják meg igazán a pontosságot, dinamikát és kontrollt a mozdulatoknak.

A három pusztakezes formagyakorlat:

SIU LIM TAO

Ez az első formagyakorlat. Ez a formagyakorlat tartalmazza a rendszer legjellemzobb mozdulatait. Az egész mozdulatsor egy alapállásban van végrehajtva. Ez lenne gyakorlatilag a stílus ABC-je, ami kesőbb szabadon variálható, alkalmazható különböző helyzetekben.

CHUM KIU

Második formagyakorlat. Itt már lépések, fordulások, rúgások is tállhatók. Már öszetettebb mozgásanyaga van az előző formához képest. Itt az egyes technikákat már mozgás közben hajtják vérge a gyakorlók.

BUI JEE

A harmadik formagyakorlat. Olyan technikák sorozata amelyek elsosorban a túlélést segítik, olyan technikák, amelyeket akkor használunk ha veszélyes helyzetbe kerültünk, megsérültünk, több támadóval állunk szemben stb. Itt már nem a győzelemről – veszítésrol van szó, itt már csak a veszteségeinket próbáljuk meg csökkenteni!

Kiegészítő tréningek:

Fabábu gyakorlatok: rendszeres gyakorlás a fabábun segít elsajátítani a pontos pozíciók, távolságok megtartását, dinamikát, erőt ad kesőbb a mozdulatoknak.

Függőzsák: folyamatos ütése a függozsáknak növeli a kitartást, kondíciót, az ütés erejét, dinamikáját.

Gyorslabda: az ütés pontosságát, gyorsaságát segit fejleszteni

Természetesen ezeken kívül a futás, és minden más ami a kondíció növelését javítja nagymértékben segíti a Ving Tsun tanulását, mert ugyanúgy mint bármilyen harcműveszeti rendszerben a Ving Tsunban is nagy jelentősége van a jó kondíciónak.