A nátrium glutamát rejtélyes világa: Miben találkozhatunk vele?

A nátrium glutamát, más néven E621, az ételek ízének fokozására szolgáló adalékanyag, amely különösen népszerű az ázsiai konyhában, de világszerte számos ételben megtalálható. Ez a vegyület felelős az umami ízért, ami az ötödik alapíz, és gyakran „ízletes” vagy „húsos” ízként írják le. Az alábbiakban bemutatjuk, mely ételek és termékek tartalmazhatnak nátrium glutamátot, és hogyan ismerhetjük fel őket.

Általános források

Nátrium glutamátot széles körben használnak különféle feldolgozott élelmiszerekben, köztük leveskockákban, fűszerkeverékekben, snackekben, és sok készételben. A célja az íz javítása és az étel ízélményének gazdagítása.

Élelmiszerek, amelyek gyakran tartalmaznak nátrium glutamátot

 • Levesporok és -kockák
 • Fűszerkeverékek
 • Instant tészták
 • Feldolgozott hústermékek, mint például kolbászok és húspástétomok
 • Készétel és fagyasztott ételek
 • Snackek, beleértve a chips-eket és egyéb sós nassolnivalókat
 • Néhány sajtfajta és sajtalapú termékek

A nátrium glutamát természetes előfordulása

Nem csak az élelmiszeripar adja hozzá ezt az adalékanyagot; bizonyos élelmiszerek természetes módon is tartalmaznak nátrium glutamátot. Ilyen például a paradicsom, a sajtok (különösen a parmezán), a szójaszósz és más erjesztett szójaalapú termékek, valamint a gombák.

Agar agar és a nátrium glutamát

Miközben az agar agar egy teljesen más típusú adalékanyag, amelyet zselésítő és sűrítő anyagként használnak elsősorban cukrászati és vegetáriánus ételekben, fontos megemlíteni, hogy az agar agar használatával készült ételek is tartalmazhatnak nátrium glutamátot, ha az étel más összetevői között szerepel ez az ízfokozó. Ezért, mikor az agar agar miben van kérdését tesszük fel, figyelembe kell vennünk az összetevők széles körét, amelyekkel kombinálható.

Címkézés és felismerés

A nátrium glutamát jelenlétének felismerése érdekében érdemes alaposan elolvasni az élelmiszerek címkéit. Az Európai Unióban és számos más országban az élelmiszer-adalékanyagokat E-számmal jelölik, ahol a nátrium glutamát az E621 kódot kapja. Az átlátható címkézés lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy tudatos döntéseket hozzanak étkezési szokásaikat illetően.

Összegzés

A nátrium glutamát széles körű használata az élelmiszeriparban jelentős hatással van az ízélményre. Fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mely ételek tartalmazhatják ezt az adalékanyagot, és hogyan ismerhetik fel azt a címkéken. A tudatos étkezés és az összetevők megértése kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozás eléréséhez.

Alternatívák és helyettesítők

Akik kerülni szeretnék a nátrium glutamátot tartalmazó ételeket, számos alternatívát találhatnak, amelyek természetes ízfokozóként szolgálhatnak. Ezek közé tartozik a hozzáadott glutamát nélküli természetes alapanyagok használata, mint például a friss zöldségek, gombák, és élesztőkivonat, amelyek gazdagok glutamátban és hasonló umami ízt képesek előidézni.

Természetes ízfokozók

 • Élesztőkivonat
 • Alga, különösen a kombu
 • Aszalt paradicsom
 • Halmentes Worcestershire szósz
 • Bone broth vagy csontlé

Ételallergiák és intoleranciák

Bár a nátrium glutamát általánosan biztonságosnak tekinthető az élelmiszerekben való felhasználásra, egyes embereknél kiválthat allergiás reakciókat vagy intoleranciát. Az érzékeny egyének fejfájást, gyomorpanaszokat, és más nem kívánt tüneteket tapasztalhatnak, amelyeket gyakran MSG-szindrómának neveznek. Az ilyen reakciókat tapasztaló személyeknek ajánlott kerülniük az E621-et tartalmazó termékeket.

Gyakran Ismételt Kérdéseket

 • Mi a különbség az MSG és a természetes glutamát között? A MSG, vagyis a nátrium glutamát egy adalékanyag formájában előállított glutamát, míg a természetes glutamát az ételekben természetes módon előforduló aminosav.
 • Lehet allergiás valaki az MSG-re? Bár ritka, egyes embereknél előfordulhatnak intolerancia tünetek vagy érzékenység az MSG-vel szemben, ami allergiás reakciókhoz hasonló tüneteket okozhat.
 • Hogyan kerülhető el az MSG fogyasztása? Az MSG elkerülésének legjobb módja, ha kerüli az előre csomagolt élelmiszereket és feldolgozott ételeket, valamint alaposan elolvassa az élelmiszer címkéit.

Táplálkozási szempontok

Az egészséges étkezés és a táplálkozási szempontok figyelembevétele fontos, különösen azok számára, akik figyelni kívánnak az étrendjükre. A nátrium glutamát mértékletes fogyasztása általában nem okoz problémát a legtöbb ember számára, de azoknak, akik érzékenyek rá vagy egészségügyi okokból kerülni szeretnék, érdemes tudatosan választaniuk az ételeiket és preferálniuk a természetes ízfokozókat.

Élelmiszer Természetes Glutamát Tartalom (mg/100g)
Parmezán sajt 1200-1680
Szójaszósz 700-900
Gombák 180-400
Élesztőkivonat 800-1500

A fenti táblázat bemutatja néhány természetes élelmiszer glutamát tartalmát, amely alternatívát jelenthet az MSG-t tartalmazó termékekkel szemben. Ezek az élelmiszerek gazdagok glutamátban, így természetes ízfokozóként szolgálhatnak.

Szerző képe

Arno

Szólj hozzá!